Aopecia og hormoner Alopecia

Alopecia og hormoner

Strukturen, funksjonen og utseendet til hudebunnen og håret er resultatet av mange endogene og eksogene faktorer som endrer seg på forskjellige stadier av livet. Kroppens helse og velvære avhenger av balansen i det endokrine systemet. Når balansen i funksjonen forstyrres, oppstår problemer med utseende og velvære.

Hormoner produseres av de endokrine kjertlene, som fungerer som sendere mellom det endokrine og nervesystemet og resten av kroppen. Overordnet organ er hypothalamus, som produserer hormoner som vasopressin og oksytocin. Hypotalamiske nevroner frigjør også neurohormoner, som transporteres av blodkar gjennom hypofyseportalsystemet til fremre hypofysen, der liberiner ( RH-frigjørende hormoner ) stimulerer eller statiner (R-IH, frigjøringshemmende hormoner ) hemmer utskillelsen av hypofysen hormoner . Frigjøring av hormoner fra hypothalamus reguleres av negative tilbakemeldingsløkker mellom hypothalamus, hypofysen og perifere endokrine kjertler som skjoldbruskkjertelen. kjønnsorganene og binyrene.

Sentralnervesystemet er det primære senteret som styrer utskillelsen av hypothalamiske hormoner, og dermed de underordnede endokrine kjertlene. Effekten av denne reguleringen er den pulserende naturen og den daglige rytmen av hormonsekresjon, for eksempel kortikotropin (ACTH), prolaktin (PRL) eller veksthormon (GH).

Årsakene til den hormonelle ubalansen

En av årsakene til hår  problemer er hormoner som er ansvarlig for tilstanden og hårets forfatning, og således for skallethet , f.eks  testosteron, dihydrotestosteron, østrogen, progesteron og tyroksin. Disse hormonene er avgjørende for hårvekstsyklusen.

Østrogener spiller en viktig rolle i kvinnekroppen. De er ansvarlige for å redusere kroppshår, men samtidig er de ansvarlige for en stor mengde hår på hodet. Disse hormonene utvider hårvekstfasene, forhindrer hårtap og stimulerer dannelsen av nytt hår. Under graviditet er østrogennivået veldig høyt. Håret er vakkert og skinnende. Etter fødselen synker nivåene, og som et resultat begynner håret å tynne ut. Når østrogen- og progesteronnivået er i likevekt, fungerer hårsekkene riktig. Balansen kan bli opprørt når du bruker p-piller og medisiner som inneholder østrogen. Med andre ord – for tynnere og sprøtt hår.

Hormoner og skjoldbruskkjertelen

En funksjonssvikt i skjoldbruskkjertelen produserer for mye (i hypertyreose, Graves sykdom) eller for lite (i hypotyreose) mengder hormoner. Skjoldbruskhormonene inkluderer blant andre triiodotyronin og tyroksin, som oftest er forbundet med hårtap. Hypotyreose reduserer hastigheten på metabolske endringer i kroppens celler og i hårcellene. Dette forårsaker blant andre forsinkelse i voksende nytt hår , hårtap  og ugunstig utseende på håret. Slike hår blir kjedelige, grove og sprø. Tryroxin, som prolaktin, regulerer også utskillelsen av talg. Svært ofte ligger hormonelle forstyrrelser til grunn seborrhea eller seborrheisk dermatitt (PsA).

Prolaktin og hormoner

Prolaktin (PRL) skilles ut av de laktotrope cellene i den fremre hypofysen. Hos kvinner svinger konsentrasjonen av PRL i takt med konsentrasjonen av østrogener og progesteron. Økningen av dette hormonet skjer nemlig i den andre fasen av menstruasjonssyklusen, under graviditet og under amming. Overdreven utskillelse av prolaktin kan oppstå som et resultat av en reduksjon i dopaminnivået eller produksjonen av et hormon ved hypofyseadenom. Hyperprolaktinemi forårsaker menstruasjonsforstyrrelser, hypogonadisme og galaktoré hos kvinner. Hos menn med høy konsentrasjon av prolaktin, observeres en reduksjon i libido, hypogonadisme eller gynekomasti. Forhøyede nivåer av prolaktin er observert hos pasienter med seboré i hodebunnen, hypotyreose og PsA.

Det skal huskes at den best valgte behandlingen og trikologiske behandlinger ikke vil gi det ønskede resultatet uten å kompensere for den forstyrrede hormonbalansen.

Alopecia og hormoner

Hormonet som er ansvarlig for utviklingen av  androgenetisk alopecia  er testosteron – det mannlige kjønnshormonet. Testosteron  er et mannlig kjønnshormon produsert av Leydig-cellene som finnes i testiklene. Det påvirker hårets utviklingsprosess gjennom reseptorene. Det stimulerer deres utvikling i ansiktet og seksuelle områder, og hemmer veksten på hodet. Hår faller ut når folliklene påvirkes av testosteron transformert av et enzym (5-alfa-reduktase) til DHT (Dihydrotestosteron). Det er dette stoffet som forårsaker skallethet. Hos kvinner som utvikler 10% av den mannlige skalletheten  , overskrides ikke testosteronnivået synlig. Det hender at dette er størrelsen på feilrekkefølgen i beregningene.

Oppsummerer …

Det bør huskes at den best valgte behandlingen og trkologiske behandlinger  ikke vil  gi det ønskede resultatet uten å kompensere for den forstyrrede hormonbalansen. Derfor er det ofte nødvendig med en dermatologisk eller endokrinologisk konsultasjon, og diagnosen forlenges av en spesialist , når det gjelder analysen av hudebunnen  og håret .