HORMONBALANSE

HORMONBALANSE FOR EN VAKKER HUD

HORMONBALANSE FOR EN VAKKER HUD

Ta vare på både innsiden og utsiden

Hudens utseende viser hva som kan være skjult bak. Hormonell ubalanse manifesterer seg ofte i grå og gunsten hud, livløst hår, hengende kinn- og hakeparti, slapp hud på mage, armer og lår, atrofiske muskler, tidlig grått hår, hårtap svekkelse av syn og hørsel, irritabilitet, depresjon, humørsvingninger, angstfølelse og dårlig fungerende immunsystem. Sistnevnte gjør kroppen sårbar for sykdom og infeksjon.

Riktig hormonbalanse er hemmeligheten bak å opprettholde en sunn kropp og et attraktivt utseende. Svært ofte blir ulike plager feildiagnostisert eller undervurdert, og mange helseproblemer kan ofte skyldes feilproduksjon av ulike hormoner.

Tyroidea (skjoldbruskkjertel)

Kjertelens mangelfulle funksjon manifesteres av kronisk utmattelse, depresjon, vanskeligheter med vektnedgang, kramper og kronisk stress; grå hud, hårtap og flisete negler. Typisk eksempel på en pasient i en estetisk klinikk er en pasient med Hashimotos sykdom – det vil si kronisk autoimmun tyreoiditt. Disse pasientene søker ofte hjelp for huden sin og oppsøker dermed estetiske klinikker. Det er økt risiko ved utføring av prosedyrer hos disse pasientene. Behandlinger med for eksempel tverrbundet hyaluronsyre bør tilpasses riktig i forhold til pasienten, og det må gjennomføres grundige vurderinger i forkant av behandling. PEG-tverrbundne preparater er, i følge tilgjengelige litteratur, spesielt anbefalt for denne pasientgruppen. Verdien av anti-TPO antistoffnivåer må ikke overstige 300 U/ml hos pasienter med hashimotos sykdom.

Karbohydratforstyrrelser

Pasienter med karbohydratforstyrrelser, alt fra insulinresistens til diabetes, oppsøker også ofte estetiske klinikker. Pasienter med diabetes bør medbringe testresultater for langtidsmåling av blodsukker til første besøk. Dette gir behandleren en indikasjon på hvor godt sykdommen er regulert, og testresultatet viser om det er kontraindikasjoner for estetiske behandlinger. Det optimale nivået er Hba1C <6,5 mmol/mol. 

Polycystiske eggstokker

Dette er den vanligste hormonelle lidelsen hos kvinner i fertil alder, og den vanligste årsaken til gynekologisk svikt. Symptomer og alvorlighetsgrad varierer mye blant kvinner. Årsaken til sykdommen er ukjent, men det er kjent at overnevnte insulinresistens (ofte sekundært til fedme) er sterkt assosiert med polycystiske eggstokker. 

Hudforandringer

Hormonelle lidelser kan også være alvorlige eller mindre alvorlige hudforandringer som akne, misfarging og seboreisk eksem. Når prolaktinnivået er forhøyet, kan akne utvikles i ansikt, på dekolleté og øvre del av rygg. I sin tur kan unormale nivåer av østrogen i kroppen forårsake flekker og misfarging av huden. Melanocyttene stimuleres til å øke produksjonen av melanin som igjen fører til hyperpigmentering. Økt mengde androgener (mannlige kjønnshormoner) gir økt produksjon av talg, og dette resulterer i fet hud.

Økte nivåer av androgener i kvinnens kropp kan også føre til hirsutisme. Det manifesteres av mørkt hår på steder som er karakteristiske for menn, dvs. i ansikt, på mage, lår, rumpe og korsrygg. I mildere form kan det bare være en lett bart og intenst mørkt hår på ben og armer.

Vi glemmer ofte hvor skadelig det er å leve under kronisk stress. Kronisk stress fører til alvorlige kroniske sykdommer, og i ekstreme tilfeller død. Følelsen av konstant utmattelse, rynket og tørr hud, sprø negler, konsentrasjonsproblemer og dårligere hukommelse samt en reduksjon i seksuell funksjon er signaler om at du trenger å ivareta riktig hormonnivå ved å gjennomgå detaljerte medisinske undersøkelser og starte behandling. 

Oppsummering

Signalene som kommer fra innsiden av kroppen bør ikke undervurderes. Virkningen av ulike hormoner er gjensidig avhengig av hverandre, og man kan ikke ta hensyn til konsentrasjonen av et enkelt hormon uten å være oppmerksom på andre som progesteron, østrogen eller tyroideahormoner.

Det er verdt å sjekke nivået på kroppens hormoner og vite hvordan man kan håndtere helseproblemer for å leve lenge med en sunn kropp.