RF microneedling

RF MICRONEEDLING

RF MICRONEEDLING: MICRONEEDLING OG RADIOFREKVENS

RF microneedling er en ikke-invasiv hudbehandling som forsterker effektene av microneedling sammen med varmen fra radiofrekvens. Behandlingen forbedrer hudens tekstur og tone, porestørrelse, fine linjer, rynker, slapphet, arr og aknearr, og strekkmerker. RF microneedling skaper kontrollerte mikroskader som provoserer frem en naturlig sårhelingsrespons. 

Aldring og miljøskader (spesielt solskader) bryter ned disse strukturelle proteinene, mens erstatningshastigheten avtar over tid. RF microneedling bremser midlertidig denne prosessen, og hjelper huden til å produsere nytt av det som går tapt.

Hva er fordelene og ulempene med RF microneedling?

Fordeler

  • Behandlingen øker kollagenproduksjonen ved hjelp av både mikroneedling og radiofrekvens, alt i én behandling.
  • Microneedling med radiofrekvens har minimal nedetid – du kan utføre vanlige aktiviteter 1-2 dager etter behandlingen.   
  • Denne behandlingen anses som egnet for alle hudtyper og hudtoner, med liten risiko for smerte, arrdannelse eller pigmentproblemer når den utføres riktig.  
  • Håndstykket kan brukes på alle områder av kroppen. De vanligste behandlingsområdene inkluderer ansikt, nakke og bryst, men det kan også brukes på mage, knær og lår. 
  • Utover fordelene med å stramme og glatte huden, kan prosedyren hjelpe med å redusere arr og strekkmerker som skyldes skade på det dypere, tykkere hudlaget kjent som dermis. 

Ulemper

  • Du trenger flere behandlingsøkter for å se resultater, og det tar noen måneder før det nye kollagenet og elastinet er fullt utviklet slik at du kan se optimale resultater.
  • Lokalbedøvelse minimerer smerte, men behandlingen innebærer fortsatt å trykke varme nåler ned i huden, og du kan dermed oppleve noe ubehag.
  • En solbrent-lignende effekt er normalt i en dag eller så. Pasienten kan oppleve stram hud, hevelse og rødhet etterpå, og dette vil avhenge av typen behandling du får og hudens følsomhetsnivå. 
  • Selv om det er tryggere enn mange andre behandlingsalternativer har behandlingen en liten risiko for hyperpigmentering for personer med middels til mørke hudtoner, hvis den utføres for aggressivt.  
  • I uerfarne hender kan microneedling med radiofrekvens skape mer av akkurat den type skade den er ment å rette opp – linjer og ujevn hudtekstur, samt hyperpigmentering, brannskader og arr. Noen pasienter har klaget over at nålemerkene ikke har gått bort, selv måneder senere. Denne behandlingen er veldig teknikkavhengig, så det er viktig å gå til en kunnskapsrik behandler. 

Hvem kan få utført behandling med RF microneedling?

RF-microneedling passer for de aller fleste, men som med de fleste dermatologiske prosedyrer skal det utvises forsiktighet ved behandling av personer med Fitzpatrick hudtyper V og VI, fordi disse hudtonene er beskyttet av store mengder melanin som kan trigges ved aggressiv behandling.

Hvilke hudproblemer kan RF microneedling behandle?

Behandlingen kan bidra til å redusere strekkmerker, akne, aknearr og andre typer arr, slapp hud, rynker og fine linjer, uønsket hyperpigmentering, og bidrar til regenerering av huden.

Er RF microneedling bedre enn microneedling?

RF microneedling gir mer synlige resultater enn tradisjonell microneedling eller radiofrekvensbehandling alene, ettersom kombinasjonen av de to teknologiene øker effektiviteten.

Mikronåler tillater presis levering av radiofrekvens inn i hudlagene, der melanin og kollagenproduserende celler befinner seg, mens radiofrekvensen øker nivået av kontrollert skade.

Hva skjer under en RF-mikronålingsbehandling?

En behandling med RF-microneedling tar vanligvis 30–45 minutter å gjennomføre, og man trenger ofte en kur på rundt fire behandlinger.

Ved hver behandling vil behandleren først rense huden din, og eventuelt påføre lokalbedøvelse for å lindre smerte. Når du er tilstrekkelig smertelindret, vil behandleren begynne å trykke den håndholdte enheten ned i huden over hele ansiktet, eller et annet målrettet behandlingsområde. 

Når mikronålene punkterer huden avgir de RF-energi som varme, og leverer den direkte ned i dermis. Du kan føle en varm, prikkende følelse.

Etter behandling påføres en beroligende maske og fuktighetskrem.

De fleste pasienter har liten eller ingen nedetid. Umiddelbart etter behandlingen kan det hende du opplever noe blødning, rødming og hevelse, men dette er en forventet inflammatorisk respons på mikroskadene. Disse bivirkningene forsvinner i løpet av 24–48 timer.

En solkrem med spf 30 eller mer vil bidra til å beskytte huden i tiden etter behandling. Unngå sterke og aktive ingredienser som eksempelvis retinol, og påfør mye fuktighet. Etter 1-2 uker er huden klar for de aktive ingrediensene igjen.

Optimalt resultat av en behandlingskur sees etter ca 6 måneder.

Hvor lenge varer resultatet av RF-microneedling?

Ved gjennomføring av en kur kan man forvente at resultatet varer opp til to år. Ved behandling av tilstander som eksempelvis aknearr er resultatet mer varig. Ved vedlikehold med bruk av retinoider og andre aktive ingredienser ser man en lengre varighet av resultater. Vedlikeholdsbehandlinger er nødvendig for å oppnå et godt resultat.

Er RF microneedling trygt?

RF microneedling er ansett for å være en trygg behandling med milde, forbigående bivirkninger. Blødning, skorper, hevelse eller rødme avtar vanligvis i løpet av de første to døgnene, hvis det i det hele tatt oppstår. Eventuelle nålestikkmerker fra nålene skal falme av seg selv innen to uker. Når behandlingen gjøres riktig, skal den kun forårsake kontrollert mikroskade – ikke reell, varig skade på huden. En kunnskapsrik behandler bør vite nøyaktig hvor mye av skaden som skal skapes, uten å indusere uønskede effekter. 

Kan du gjøre behandling RF microneedling etter fillers eller toksiner?

Ja, det er absolutt mulig å kombinere behandlinger, men som en regel skal ikke filler- og toksinbehandlinger utføres samtidig som andre behandlinger på samme område. Behandleren din vil utvikle en behandlingsplan som passer for hver enkelt pasient. Behandlingene utføres dermed på ulike dager med et visst tidsrom i mellom, og kombineres slik at pasienten oppnår et trygt og sunt resultat over tid.