BTOX

Behandling med Botox FAQ

Dermamedica.no Hudbehandlinger

Behandlingen foregår ved at man injiserer et legemiddel som inneholder botulinumtoksin type A (Botox®, Vistabel®). Effekten av behandlingen begynner å bli merkbar innen 3-4 dager, maksimal effekt oppnås etter ca. 7-10 dager. Effekten varer i gjennomsnitt tre til fire måneder, og vi anbefaler å gjenta behandlingen med tre til fire måneders mellomrom.

Hvordan virker botolinumtoksin?

Når botulinumtoksin (Botox®, Vistabel®) injiseres i en muskel forårsaker dette at muskelen midlertidig slapper av ved at nerveimpulser blokkeres. Dette medfører at muskelen midlertidig blir ute av stand til å trekke seg sammen, slik at dynamiske rynker ikke dannes. Dette gir den overliggende huden i ansiktet et mykere, glattere og mer ungdommelig utseende.

Er behandlingen trygg?

Botulinumtoksin som et muskelavslappende middel har en utmerket sikkerhet og en lang historie ved bruk innen medisinen. Det har blitt brukt med hell hos voksne og barn ved ulike medisinske tilstander i over 20 år. Det har blitt brukt kosmetisk til å behandle ansiktsrynker i ca. 15 år og har blitt en av de mest populære og mest brukte kosmetiske behandlingene.

Hvem kan behandles?

Følgende personer bør ikke behandles:
– Personer med hudinfeksjon i området som er planlagt behandlet.
– Personer som tidligere har hatt en allergisk reaksjon på Botulinum toxin type A injeksjoner.
– Personer med muskelproblemer eller kroniske sykdommer som påvirker musklene, for eksempel Myasthenia
Gravis, Eaton Lambert syndrom.
– Barn under 18 år.
– Kvinner som er gravide eller ammer.

Gjør injeksjonene vondt?

Injeksjonene er relativt smertefrie, de utføres med en svært tynn nål.

Er det noen bivirkninger?

De fleste opplever at injeksjonene kun forårsaker mild lokal smerte og ømhet. Umiddelbart etter injeksjonen kan det være mild hevelse på injeksjonsstedet som vanligvis avtar innen 48 timer. Svake blåmerker er også mulig. Bivirkninger av disse behandlingene er svært sjeldne. En veldig sjelden gang kan behandlingen påvirke andre muskelgrupper i nærheten, noe som kan forårsake forbigående hengende øyenbryn eller øyelokk. Dette kan vare i noen uker, men vil gå over med tiden. Som for alle medisiner kan en allergisk reaksjon forekomme, dette er imidlertid veldig sjelden. Motsatt kan det hos noen mennesker være noen utilsiktede fordeler i form av bedring av eventuell spenningshodepine ved at musklene i pannen slapper av.

Vil jeg fortsatt ha uttrykk i ansiktet mitt?

Behandlingene glatter dynamiske rynker i pannen, mellom øyebrynene og rundt øynene, de trenger ikke påvirke ansiktsuttrykket ditt. Du bestemmer også selv i hvilken grad rynkene skal behandles. Noen velger “baby-botox”, dvs. at en beholder noe av rynkene/bevegelse i området som behandles.

Hva slags råd bør jeg følge etter behandlingen?

Prøv å trekke de behandlede musklene sammen av og til i opptil fire timer etter behandling, rynk området mellom øynene og løft øyenbrynene for å tillate virkestoffet å nå alle de behandlede musklene. Unngå å gni eller berøre de injiserte områdene og unngå ansiktsbehandling og massasje i 48 timer, dette er for å sikre at virkestoffet holder seg på injeksjonsstedet. Unngå kraftig mosjon og alkohol i 48 timer. Paracetamol kan evt. tas for mild smerte etter prosedyren.

Utskriftsversjon: BTOX