Hyperpigmentering

Hyperpigmenteringer kommer i mange ulike varianter. De vanligste årsakene til pigmentforandringer er de såkalte leverflekkene og melasma. For å behandle hyperpigmentering på riktig måte er det viktig å oppsøke kvalifisert helsepersonell som kan gi gode råd, behandling og veiledning. Behandling går ofte ut på å angripe leddene i melanogenesen, altså årsaken til at pigmentforandringer oppstår, ved eksempelvis mesoterapi, kjemisk peeling, krembehandling, makroeksfoliering, og microneedling. Viktigste del av behandlingen, uansett hvilken type hyperpigmentering pasienten har, er bruk av solkrem og å unngå direkte eksponering av UV-stråler.

Leverflekker

En leverflekk, eller solar lentigo som det heter på fagspråk, er en ensartet  pigmentflekk med tydelige grenser forårsaket av soleksponering. Forekomsten  øker med alder, og fargen på flekken varierer fra lys til mørk brun. Solar lentigo er  en godartet hudforandring.

Melasma

Melasma er en vanlig hudtilstand som gir hyperpigmentering i ansiktet. Tilstanden  rammer ofte ansiktet symmetrisk, det vil si på begge kinn, i panne og på  overleppen. De fleste får økte plager om sommeren grunnet mer eksponering for  UV-stråler, og merker at pigmenteringen blir dusere på vinterstid. Tilstanden er  kronisk og vil derfor residivere ved ulike triggerfaktorer som sollys, varme, stress,  hormoner og bruk av p-piller. De med mørkere hudtone er disponert.

Behandling

I Derma Medica viser vi til svært gode resultater ved behandling av  hyperpigmentering. En forutsetning for å komme i mål med slik behandling er å  kontinuerlig beskytte huden mot sol. Det vil si at pasienter som ønsker behandling  mot hyperpigmentering må ta et valg om å ikke lenger sole seg. Grunnen til dette  er at melanocyttene som danner brunfargen i huden ikke lenger er i stand til å  skape en jevn tone når de blir utsatt for sol. I stede vil de fortsette å «hope seg  opp» på grunn av tidligere overeksponering, og skape flekker og ujevn tone. 

Vi fører kremer og behandlingsmetoder med ingredienser som effektivt angriper  stegene i melanogenesen, altså årsaken til at hyperpigmenteringen oppstår.  Sentrale ingredienser vil være A-vitamin, niacinamide, antioksidanter, arbutin,  mandelsyre og melkesyre. Pasientene blir satt på et hjemmeprogram i tillegg til at  det utføres klinikkbehandlinger med kjemiske peelinger med de samme  ingrediensene, og makroeksforiering med Bloomea La Fontaine. Kjemisk peeling  kan også kombineres sammen med microneedling, men da er det viktig at nålene ikke penetrerer dypere enn epidermis for å unngå at melaninet dyttes ned i dermis. 

Alle behandlingene kan kombineres med mesoterapi, en tilpasset cocktail som  injiseres ned i huden for å gi god behandling innenfra. Prognosen for å bli kvitt  ujevn hyperpigmentering er relativt god dersom pasienten er trofast til behandling  og rådene som gis. Det er likevel viktig å merke seg at dette er en krevende  tilstand å behandle. Tidsperspektivet regnes fra 6 måneder til 2 år før pasienten  oppnår optimal effekt, og det er viktig å følge etterbehandlingsråd nøye.